1045 Budapest, Berlini utca 47-49. +36 30 350 2847 info@fermentia.hu

Környezetbarát eljárás kifejlesztése arany nanorészecskék előállítására és azok alkalmazása bioszenzor érzékenyítésére

Zöld Ipari Innováció Program
Pályázati azonosító: HU09-0118-A2-2016
Web: Projekt honlap


Projektgazda: Fermentia Microbiological Ltd.
Projekt partnerek: BME-TTK, HBV, NAIK

Projekt összefoglaló:
Napjainkban számos kémiai és fizikai módszer létezik az arany nanorészecskék (AuNP) előállításra, azonban ezek sok esetben nagy energiaigénnyel és környezetterheléssel járnak. Ezzel szemben a biotechnológiai úton – mikroorganizmusokkal történő előállítása – egy hatékony, finomhangolható, „zöld” eljárásnak is tekinthető. Projektünk során eljárást dolgoztunk ki termofil fonalas gombák segítségével történő bioAuNP előállítására, valamint a NP-k tisztítására. Analitikai módszerekkel karakterizáltuk az előállított kolloidokat (UV-VIS spektroszkópia, dinamikus fényszórás mérés (DLS), transzmissziós elektronmikroszkópos vizsgálat (TEM). A bioAuNP-k alkalmazásának igazolására mérési módszert dolgoztunk ki BSA – anti-BSA modell molekulapárral, majd nagyérzékenységű, szelektív, gyors mérési eljárást fejlesztettünk aflatoxin B1 mikotoxin kimutatására élelmiszermintákból. A QCM-I (kvarckristály mikromérleg) mérőrendszerrel kialakított immunszenzor dinamikus méréstartománya fűszerpaprika mátrixban 2-100 ng/mL AFB1 koncentráció tartományban van (IC 50 65,6±0,005 ng/mL), míg a kimutatási határ 1 ng/mL. Az OWLS (optikai hullámvezető fénymódus spektroszkópia) detektálással kialakított immunszenzor dinamikus méréstartománya 0,001-1,000 ng/mL, IC 50 0,035±0,005 ng/mL, mely a AuNP nélkül kialakított szenzor érzékenységéhez képest (1,000-20,000 ng/mL , IC 50 8,000±0,460 ng/mL) jelentős javulást jelent. Eredményeink alapján bebizonyosodott, hogy a bioAuNP használata igen előnyös, a QCM-I és OWLS immunszenzor bioAuNP-vel történő érzékenyítése aflatoxin B1 mikotoxin kimutatására gyors, olcsó és a korábbiaknál érzékenyebb mérést tesz lehetővé.

Emlékeztető tábla:

x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.