1045 Budapest, Berlini utca 47-49. +36 30 350 2847 info@fermentia.hu

Környezetbarát eljárás kifejlesztése arany nanorészecskék előállítására és azok alkalmazása bioszenzor érzékenyítésére

Zöld Ipari Innováció Program
Pályázati azonosító: HU09-0118-A2-2016
Web: Projekt honlap


Projektgazda: Fermentia Microbiological Ltd.
Projekt partnerek: BME-TTK, HBV, NAIK

Projekt összefoglaló:
Napjainkban számos kémiai és fizikai módszer létezik az arany nanorészecskék (AuNP) előállításra, azonban ezek sok esetben nagy energiaigénnyel és környezetterheléssel járnak. Ezzel szemben a biotechnológiai úton – mikroorganizmusokkal történő előállítása – egy hatékony, finomhangolható, „zöld” eljárásnak is tekinthető. Projektünk során eljárást dolgoztunk ki termofil fonalas gombák segítségével történő bioAuNP előállítására, valamint a NP-k tisztítására. Analitikai módszerekkel karakterizáltuk az előállított kolloidokat (UV-VIS spektroszkópia, dinamikus fényszórás mérés (DLS), transzmissziós elektronmikroszkópos vizsgálat (TEM). A bioAuNP-k alkalmazásának igazolására mérési módszert dolgoztunk ki BSA – anti-BSA modell molekulapárral, majd nagyérzékenységű, szelektív, gyors mérési eljárást fejlesztettünk aflatoxin B1 mikotoxin kimutatására élelmiszermintákból. A QCM-I (kvarckristály mikromérleg) mérőrendszerrel kialakított immunszenzor dinamikus méréstartománya fűszerpaprika mátrixban 2-100 ng/mL AFB1 koncentráció tartományban van (IC 50 65,6±0,005 ng/mL), míg a kimutatási határ 1 ng/mL. Az OWLS (optikai hullámvezető fénymódus spektroszkópia) detektálással kialakított immunszenzor dinamikus méréstartománya 0,001-1,000 ng/mL, IC 50 0,035±0,005 ng/mL, mely a AuNP nélkül kialakított szenzor érzékenységéhez képest (1,000-20,000 ng/mL , IC 50 8,000±0,460 ng/mL) jelentős javulást jelent. Eredményeink alapján bebizonyosodott, hogy a bioAuNP használata igen előnyös, a QCM-I és OWLS immunszenzor bioAuNP-vel történő érzékenyítése aflatoxin B1 mikotoxin kimutatására gyors, olcsó és a korábbiaknál érzékenyebb mérést tesz lehetővé.

Emlékeztető tábla:

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Privacy Settings saved!
Adatvédelmi beállítások

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • google_analytics

Decline all Services
Accept all Services