Probioticum

Projekt azonosító: 1.1.1-MKI-2018-00029
Projekt megnevezése:
Inaktivált Lactobacillust tartalmazó étrendkiegészítő készítmény fejlesztése a kemoterápia gyulladásos szövődményeinek csökkentése céljából

Projekt összefoglaló:

A probiotikumokat étrendkiegészítőként ma már széles körben alkalmazzák, különböző gyulladásos bélbetegségek tüneteinek csillapítására. Az elmúlt évtizedben számos tanulmány számol be arról, hogy probiotikumok alkalmazása a bélbetegségeken kívül eredményes lehet több olyan kórkép kezelésében is, ahol a szöveti és szervi károsodás hátterében a túlzott gyulladásos folyamatok állnak. Az allergiás reakciókban, a szív ischaemiás betegségeiben, ischaemia okozta szöveti remodelling (kötőszövetes átalakulás) esetén mutatták ki a Lactobacillusok védőhatását. Endotoxémia modellekben Lactobacillus előkezelés jelentősen csökkentette a gyulladásos citokinek felszabadulását.

Társaságunk a kemoterápiás kezelések gyulladásos szövődményeinek enyhítésére szándékozik probiotikum alapú készítményt kifejleszteni.

A kemoterápia során nemcsak a ráksejtek, hanem a gyorsan osztódó bélhám sejtek is károsodnak, melyet gyulladás kísér. A sérült nyálkahártyán keresztül átjutó endotoxinok hatására az egész szervezetre kiterjedő gyulladásos válaszreakció alakul ki. Ennek következtében különböző súlyosságú hasmenés alakul ki, valamint máj és vesekárosodás léphet föl.

Ezért olyan inaktivált probiotikumot tartalmazó készítményt fejlesztünk, amely egyrészt helyreállítja a bélhám barrier funkcióját a lokális gyulladás csökkentése révén, valamint csillapítja az endotoxémia által kiváltott szisztémás gyulladásos válaszreakciót.

A projekt első fázisában in vitro rendszerekben több probiotikus törzsre teszteljük a citosztatikumnak és endotoxin kezelésnek kitett sejttenyészet gyulladásos citokin felszabadulását, valamint a sejtek túlélését. A pro- és antiapoptotikus gének expressziójában bekövetkező változásokat a megfelelő génekről átíródó mRNS mérésével határozzuk meg. A sejtek életképességét a kezeléseket követően TTC redukciós teszttel mérjük.

A további in-vivo kísérletekben azokat a Lactobacillus törzseket alkalmazzuk, amelyek az in vitro kísérletekben szignifikánsan csökkentették a proinflammatorikus citokinek felszabadulását és javították a sejtek túlélését citosztatikum és LPS kezelések hatására.

Az in vivo állatmodellekben meghatározzuk a citosztatikum és endotoxin (LPS) hatására bekövetkező szisztémás gyulladásos folyamatok kinetikáját és intenzitását. A citosztatikum és LPS kezelésnek kitett állatokból mérjük a szérum proinflammatorikus citokinek szintjét, valamint a szövetkárosodásra utaló indikátor enzimeket (amino-transzferázok) és a vesefunkciót jelző szérum komponenseket (kreatinin, urea); Lactobacillus kezeléssel és nélküle.

Optimalizáljuk a különböző Lactobacillus törzsek tenyésztési paramétereit rázott lombik valamint fermentoros kísérletekben. A kiválasztott törzsek esetén meghatározzuk, hogy az adott baktérium törzs szaporodási fázisának mely szakaszában (exponenciális, vagy stacioner) kapjuk a legkedvezőbb gyulladásgátló hatást. A legalkalmasabbnak bizonyult törzsek esetében a pilot fermentációkon túlmenően léptéknövelést is végzünk 1000L-es térfogatig.

Ezt követően a kiválasztott törzs formulázásának vizsgálatát végezzük el. Összehasonlítjuk a kapszulázott liofilizált por és a fiziológiás sóoldatos szuszpenzió hatékonyságát.

advanced-floating-content-close-btn