1045 Budapest, Berlini utca 47-49. +36 30 350 2847 info@fermentia.hu

Oltókultúra kifejlesztése, léptéknövelt prototípuselőállítása és tesztelése klórozott rövid szénláncú szénhidrogének kármentesítésére

Zöld Ipari Innováció program
Pályázati azonosító: HU09-0046-A2-2013
Web: Project honlap


Projektgazda:  Fermentia Mikrobiológiai Kft
Projekt partner: Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Természettudományi kar, Mikrobiológiai Tanszék
Donor partner: Dynea AS. Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt összefoglaló:
Az illékony halogénezett rövid szénláncú szénhidrogének a XX. század iparának egyik legsúlyosabb környezeti terhei. A klórozott rövid szénláncú vegyületek (triklóretén, vinil-klorid, stb.) a leggyakoribb talajvíz szennyezők közé tartoznak, amelyek a talajvíz szintje alá szivároghatnak, veszélyeztetve az ivóvízbázisokat. A rendkívül mérgező és akár évtizedeken át tartó szennyezések kezelésének leggazdaságosabb módja a szennyezőanyagok helyben, mikroorganizmusokkal történő lebontásával valósítható meg. 2013-ban a Fermentia Kft., az ELTE Mikrobiológiai Tanszék és a Dynea Hungary Kft. konzorciumot hozott létre, hogy az évtizedes tapasztalatokat felhasználva, klórozott szénhidrogénekkel szennyezett területek kármentesítésre alkalmazható anaerob mikrobiális oltókultúrát, és az annak létrehozásához szükséges technológiai hátteret kifejlessze. A létrejött kutatócsoport az oltókultúra előállításához perklóreténnel és triklóreténnel szennyezett területekről mikroba közösségeket izolált. A terület-specifikus közösséget egyedi ökoszisztéma szelekciós (mikrokozmosz) kísérletek alkalmazásával szelektálta és dúsította. A hatékony deklorináló közösségekből félüzemi körülmények között, anaerob fermentációval történt a 100 liternyi biológiai hatóanyag előállítása. Ezen speciális oltókultúra összetétele lehetővé teszi, hogy a rövidszénláncú klórozott szénhidrogének eténig, mint ártalmatlan végtermékig biodegradálódjanak. A projekt alatt kidolgozott és azóta továbbfejlesztett oltókultúra, valamint a kijuttatási eljárás piacra kerülésével a végső cél a szennyezések mértékének csökkentése, a környezetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű talajok, illetve vízbázisok védelme.

Emlékeztető tábla:

 

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Privacy Settings saved!
Adatvédelmi beállítások

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • google_analytics

Decline all Services
Accept all Services