Idén ismét nagy fába vágtuk fejszénket

  • Home
  • Hírek
  • Idén ismét nagy fába vágtuk fejszénket

Idén ismét nagy fába vágtuk fejszénket

Olyan probiotikumot fejlesztünk, ami mérhető és szignifikáns gyulladáscsökkentő hatást fejt ki, ezáltal a súlyosan sérült, gyulladt bélszakaszok regenerációját támogatja. A kemoterápiás kezelések során sajnos nemcsak a ráksejtek, de a szintén gyorsan szaporodó bélhámsejtek is károsodnak, melyek során gyulladásos folyamatok indulnak el. Sőt a sérült nyálkahártyán keresztül átjutó endotoxinok hatására gyakran az egész szervezetre kiterjedő gyulladásos válaszreakció alakul ki. Ennek következtében különböző súlyosságú hasmenés alakul ki, valamint máj és vesekárosodás léphet föl. Ezért olyan inaktivált probiotikumot tartalmazó készítményt fejlesztünk, amely egyrészt a lokális gyulladás csökkentése révén helyreállítja a bélhám barrier funkcióját, valamint csillapítja az endotoxémia által kiváltott szisztémás gyulladásos válaszreakciót.
A projekt megvalósításához számos új eszközre van szükségünk, amelyek beszerzése folyamatban van. A képeken egy sor új fagyasztó és hűtőszekrény látszódik (végre kidobáltuk megboldogult start-up múltunkra emlékeztető örökségeinket), valamint egy új IKA turrax készülék, melyhez két különböző szárat vásároltunk. Továbbá jól látszódik gyermeki örömünk a turrax bontása közben.
Ezúton is köszönjük az NKFIH támogatását! A projekt címe: Inaktivált Lactobacillust tartalmazó étrendkiegészítő készítmény fejlesztése a kemoterápia gyulladásos szövődményeinek csökkentése céljából, azonosítója: 1.1.1-MKI-2018-00029.